20.01.2021, 6клас- Класна година " Соборна мати Україна - одна на всіх як оберіг"

 

Класна година для учнів 6 класу

 

 


         Діти, перегляньте відео за посиланням
        https://www.youtube.com/watch?v=2U_kCkUTpX8&feature=youtu.be
 

 Соборна мати Україна – одна на всіх як оберіг!

 Мета:

-          закріпити знання учнів про нашу країну Україну, про соборність країни, єднання народу,

-          поглиблення знань про iсторичний факт злуки українського народу, його значення;

-          виховувати повагу до Батьківщини, до її державних символів, традицій,  до історичного минулого нашого народу та сьогодення;

-          формування рис громадянина, справжнього патріота  Української держави;

 

1. Вчитель:    День Соборності України: історична довідка

22 сiчня день Соборностi Украни. 100 років назад  це слово було вписане в iсторiю українського народу, але святковим днем українського календаря воно стало тiльки вiд недавна. Це свято відзначаємо щороку в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.

У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події.

Одна з таких сторінок нашого минулого - боротьба українського народу за соборність своїх земель.

Так вже розпорядилась історія, що упродовж століть наш народ та землі України були розрізнені, належали до інших держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини.

Тож споконвічною мрією українців було об'єднання розрізнених частин України в межах однієї держави.

·         9 жовтня 1918 р. на засіданні австрійського парламенту майбутній глава уряду ЗУНР К.Левицький висловив загальне прагнення галицького народу до Києва. 20 жовтня 1918 р. на багатотисячній маніфестації у Львові відомий західноукраїнський політичний і громадський діяч С.Вітик закликав до негайної злуки з Великою Україною.

·         18-19 жовтня 1918 р. у Львові відбувся з'їзд політичних і громадських діячів українських земель у складі Австро-Угорської імперії, на якому було створено Українську Національну Раду. З'їзд від імені Ради видав постанову, яка окреслювала українську етнічну територію в Австрії та зазначала, що "...ця українська національна територія стає українською державою". На жаль, така заява не мала практичного значення, і важлива лише як вияв політичної думки і волі українців Галичини.

·         У середині листопада 1918 р. Австро-Угорська імперія розпалась під впливом революційних подій у країні. І вже 1 листопада війська Української Національної Ради захопили Львів, проголосивши створення Української держави.

·         13 листопада за новоутвореною державою закріпилася назва Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). Тож одним із найважливіших завдань уряду ЗУНР було об'єднання усіх українських земель в одну державу. Але поки гетьман Павло Скоропадський володарював у Києві, ця мета була недосяжною.

·         Незабаром на зміну гетьманату до влади прийшла Директорія, було відновлено Українську Народну Республіку та її закони. Директорія поставилась дуже прихильно до ідеї соборності.

·         1 грудня 1918 року ініціатори об'єднавчого руху представники Державного Секретаріату ЗУНР - Дмитро Левицький, Лонгин Цегельський, члени Директорії Володимир Винниченко, Симон Петлюра, Панас Андрієвський, Федір Швець підписали у Фастові договір про наміри об'єднати населення і території обох утворень в одній державі.

·         3 січня 1919 року Українська Національна Рада  одностайно прийняла ухвалу про злуку Західноукраїнської Народної Республіки з Українською Народною Республікою.

·         Об'єднавчий рух, який наприкінці 1918 - початку 1919 року охопив майже всю Україну, досяг свого апогею і в двадцятих числах січня перемістився в столицю УНР. Київські видання друкували численні статті, інформації, інтерв'ю, присвячені об'єднанню українських республік.

·         Директорія і Рада Народних Міністрів призначили урочисте святкування об'єднання УНР і ЗУНР на 22 січня. Мабуть, це було не випадково, бо вказаний день збігався з річницею історичного IV Універсалу Центральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалась самостійною, незалежною державою. Отже, він мав стати днем подвійного всенародного свята - Незалежності й Соборності.

·         І ось настав день, за який українці боролись упродовж багатьох століть. Уранці 22 січня біля святої Софії було велелюдно.

·         Держсекретар Лонгин Цегельський оголосив вірчу грамоту президії Української Національної Ради й передав її голові Директорії Володимиру Винниченку, який привітав галицьких делегатів, наголосивши на непересічному значенні Акта соборності.

·         Представник Директорії Федір Швець виголосив великі слова:

"Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України - Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна - в одну Велику Україну…

Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу".

·         Об'єднавча акція 1919 року залишила глибинний слід в історичній пам'яті українців. Справжню єдність народу у боротьбі за незалежність продемонструвала світові Україна 21 січня 1990 року. Так, знаменним етапом піднесення духу свободи став "живий ланцюг" між Києвом і Львовом, коли 21 січня 1990 року тисячі українців взялися за руки на згадку про проголошення Акту Злуки. Ось як описував ті події один із учасників:

"Живий ланцюг справив на мене неповторне враження. Народ був у надзвичайному піднесенні, навкруги дзвеніли патріотичні пісні. Раз у раз лунали здравиці на честь українського народу. Над головами у височині витав дух свободи".

 

22 січня - день, коли був проголошений в 1919 році Акт Злуки, встановлено Днем Соборності України.

 

В ДЕНЬ СОБОРНОСТІ ТА ЗЛУКИ

 


Вдень соборності та злуки,

З заходу на схід.

Всі візьмемося за руки

Бо один ми рід…

Тож візьмемося за руки

Скажем на ввесь світ,

В День Соборності та Злуки

-          Ми один нарід!

 





2.Вчитель:

Дорогі діти! Сьогодні ми зібралися з Вами, щоб разом відзначити  цю знаменну подію. День соборності  України.  Ми живемо на Україні. Тож ми українці!

 Всі ми з Вами,  дуже різні , але ми єдині!

Соборність – це символ. Символ боротьби за волю. Порозуміння між

людьми. І часточка надії і віри у майбутнє.

  

 

  

3. Виспуп учнів:

Привітання з Днем Соборності України.

Вірші



1.Я співаю про тебе, прекрасна країно

Де хлібами духмяними вкриті поля

І про шлях твій до волі, моя Україно

Незалежна та славна слов’янська земля!                                     

2. Скільки світлих доріг

Ти для мене відкрила

До високих зірок у широкі поля

У мені твоя кров,

У мені твоя сила

Найдорожча з усіх,

Рідна земле моя!

  


 

3.Земле рідна, з чим тебе зрівняти?

Від любові серцю в груди тісно.

Допоки сущі – будем хліб творити,

Допоки і щасливі будуть діти.                                                                        

4. Рідна земле моя,

Я листок твій зелений,

Пісня в шелесті трав,

Промінь сонця в росі,

Я з грудей твоїх п’ю,

Україно, натхнення,

Я спішу до землі.

 

           

Звучить пісня «Україно, Україно…»

https://www.youtube.com/watch?v=4wTfa5W1UwA 

 

Ми вірим в майбутнє твоє, Україно!

Говорять сьогодні дорослі й малі.

Бо ти в нас – найкраща, бо ти в нас єдина,

Немає такої, як ти, на землі.


 



Творча робота дітей:

 

Вчитель: На нашій класній дошці  розміщена святкова газета до Дня Соборності України. Але вона не завершена. Ми з Вами разом повинні закінчити цю роботу.

Довести, що ми є дружніми та єдиними. Таким чином ми з вами долучимося до

Всеукраїнської  акції  Одна Єдина Соборна Україно!

 

(Для роботи у кожного учня на партах ножиці і папір різного кольору.

Діти вирізають серця різного кольору, а потім приклеюють їх на газету)

 


Вчитель:

Тарас Григорович Шевченко, один із найвеличніших синів нашої Батьківщини, не раз описував страждання нашого народу. Він це робив для того, щоб ми нарешті зрозуміли, що ми одна велика родина, що проживає на території вільної, незалежної, а головне неподільної єдиної Української держави.

 

Уривок з вірша Т.Г. Шевченко

«І мертвим, і живим, і ненарожденним землякам...» (1845 р.)

 

…І оживе добра слава,

Слава України,

І світ ясний, невечерній

Тихо засіяє...

Обніміться ж, брати мої.

Молю вас, благаю!

 


 

 



 

.


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

23.03.2021 Захист України 11 клас

20.01.2021 6 класс Биология

география 6 класс